Regent Logo
 
line
line
line
line
line
Applications
line
line
line

COMMERCIAL PROJECT
line
  • Nelson Mandela Square
  • Special large wall floodlights
  • Echo with forward light
  • Iris Urban light element
  • Cubica LED lighting up facades
  • Jura1001 track light with bespoke recessed lighting system
  • Recessed Linear Mini with customised trim
  • Cubica LED lighting up facades
  • York 42W LED wall mounted fitting
  • Special Pendant

 
NELSON MANDELA SQUARE
  line
  LOCATION - Sandton, Gauteng.
ARCHITECT - Bentel and Associates
CONSULTING ENGINEERS - CKR
 
Nelson Mandela Square is a public square and shopping centre in Sandton, Johannesburg. The square was formerly known as Sandton Square and was re-named after the former President of South Africa and anti-apartheid activist Nelson Mandela in March 2004. A six meter high statue of Mandela was unveiled to rename the square. It is attached to the large Sandton City shopping centre.

The mall itself required redevelopment to incorporate and enhance a distinctly modern appearance in line with Sandon City.

Situated in the heart of Sandton, Nelson Mandela Square is a tourist attraction and so Regent were commissioned to illuminate the areas surrounding the iconic statue as well as other areas within the mall itself.

Regent were requested to replace the existing exterior lights with modern LED technology and fitting materials, keeping in line with the original design style. The original, big, square, boxed uplighters mounted at first floor level to light up the fa├žades of the buildings have been remade to match the original lights. Mercury vapour lamps are used in these fittings for the warm, yellow light they produce.

The statue of Nelson Mandela, is not specifically lit however, tall boxed lamps stand at the wide stairways to each side of the statue and at the entrances to the mall. These boxed lights, about a metre high, were made to replace those that were there before.
Special large tower fitting
Special small tower fitting
Facade Light
Made of translucent white acrylic sheet in a steel frame, the 'tower' lights are fitted with low level LED lamps which provide the warmer light preferred for this application.

The same design is carried through, at smaller scale., as seen in the image directly above. The boxed uplighters were used to accentuate the facade of the building as well as to allow more light into the square itself.

Pathways and walkways in and around the Square have elegant Iris urban light elements providing multi-directional lighting.